Το  Αργυρό Πηγάδι είναι ένα μικρό, παλιό ορεινό χωριό του Δήμου Θέμου στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται  στα σύνορα της Αιτωλίας και της Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Φτάνει κάποιος στο χωριό από το Θέρμο μέσω  Δρυμώνα – Νεροχωρίου, διαδρομή 30 χιλιομέτρων (τα 10 χωματόδρομος), ή μέσω Μελίγκοβας – Αμβρακιάς, διαδρομή 28 χιλιομέτρων (12 χωματόδρομος).  Μπορεί επίσης να φτάσει από τον Προυσσό μέσω Καστανιάς. Βρίσκεται κτισμένο στην  ηλιόλουστη νοτιοανατολική πλαγιά της Τριανταφυλλιάς, της δεύτερης κορυφής του Παναιτωλικού με ύψος 1817 μέτρων. Η περιοχή του χωριού πάνω από το δρόμο Νεροχωρίου – Αργυρού Πηγαδίου – Κοκκινόβρυσης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών  Natura 2000. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πολλούς και πλούσιους οικότοπους. Μπορεί κανείς να απολαύσει τις ομορφιές του χωριού περπατώντας τα σοκάκια του, να ανέβει τις γύρω βουνοκορφές του Παναιτωλικού, να επισκεφτεί σε απότασταση τριών χιλιομέτρων με βατό χωματόδρομο, τον πρώτο Ναό που κτίστηκε εις μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτηρα έξ Ιωαννίνων,  βρίσκεται  σε μια πανέμορφη τοποθεσία με υπέροχη θέα, πάνω στο λόφο που ενώνει τα χωριά Αργυρό Πηγάδι και Αμβρακιά.

Από τον Αύγουστο του  2017,  το παλιό Δημοτικό Σχολείο Αργυρού Πηγαδίου  άρχισε μια καινούρια πορεία στο χρόνο, σαν ένα «Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών». Αποστολή του είναι πλέον η συντήρηση στη  μνήμη μας  του τρόπου ζωής όχι μόνο του δικού μας μικρού ορεινού χωριού, αλλά μέσα από αυτό,  και   πλευρές της ζωής όλων των ορεινών χωριών της χώρας μας.  Των ορεινών χωριών που για  αιώνες στάθηκαν προπύργια ελευθερίας για τη χώρα μας και κοιτίδες δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας.  Των ανθρώπων των ορεινών χωριών που έστησαν τη ζωή τους σε αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον, με αρχές και αξίες.

Το έργο υπήρξε το αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Θέρμου,  που ενέταξε  το έργο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και χρηματοδοτήθηκαν οι εργασίες του κτιρίου και ο εξοπλισμός, και του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών που ανέλαβε την εκπόνηση του υλικού που παρουσιάζεται στο Κέντρο.

Με τη νέα του μορφή και λειτουργία το Δημοτικό μας  Σχολείο φιλοδοξούμε να διατηρήσει τον παιδευτικό του ρόλο αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά των ορεινών χωριών μας και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτών ενημερωμένων και ευαίσθητων στην αξία της Φύσης και των πόρων της. Το βασικό υλικό του Κέντρου, σε ηλεκτρονική μορφή, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Μπορεί να φιλοξενηθεί κανείς, στην «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ», ένα συγκρότημα παραδοσιακού καφενείου, που προσφέρει  φαγητό και  ξενώνα με τρία δωμάτια. Κατασκευάστηκε το 2006 από τον Σύνδεσμο των Αργυροπηγαδιτών.  Για περισσότερες πληροφορίες για το χωριό στο site του Συνδέσμου εδώ.